sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Tuesday, 13 January 2015

Eric Paulsen Mohon Maaf Dan Kes Selesai - Mahfuz Omar


Aku marah jugak bila Mahfuz Omar, Ketua Penerangan Pas Pusat suruh Eric Paulsen minta maaf dan kemelut kes Eric ni hina Islam selesai. Mudahnya ungkapan Mahfuz ni ya. Tapi aku puji dia balun Eric ni kata Eric tidak ada hak untuk keluarkan kenyataan menghina Islam. Jom baca petikan artikel dibawah : 

Ketua Penerangan Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, Eric tidak mempunyai hak untuk mengeluarkan apa jua kenyataan mengenai Islam.

"Khutbah bukan sesuatu yang menggambarkan ekstrimisme dalam Islam. Khutbah adalah ibadah orang Islam yang diamalkan dalam masyarakat Muslim.

"Sebagaimana kami orang Islam tidak mempunyai sebarang hak untuk mengeluarkan kenyataan mengenai agama Kristian. Begitu juga dengan dia yang tidak mempunyai hak untuk mengatakan sesuatu mengenai orang Islam," katanya kepada Sinar Online, hari ini.

Jelasnya lagi, tanpa khutbah, solat Jumaat yang ditunaikan oleh masyarakat Islam tidak sah.

"Saya sangat kesal dan kecewa dengan kenyataan dan tindakan yang dikeluarkan oleh orang berilmu seperti dia," ujarnya.

Beliau dalam pada itu turut meminta pihak berkuasa mengambil tindakan undang-undang setimpal ke atas Eric jika dia didapati bersalah.

"Terpulang kepada pihak berkuasa untuk melihat hal ini dari sudut perundangan, namun bagi saya tidak seharusnya kenyataan tersebut diperleceh atau diperkecilkan.

"Penting bagi masyarakat kita untuk menghormati hak-hak kehidupan beragama masing-masing supaya keharmonian dapat dikekalkan," tegasnya lagi.

Mahfuz turut mendesak Eric supaya tampil dengan permohonan maaf, sekali gus menamatkan kemelut yang melanda.


Apapun hari ini 13 Januari 2014, PDRM akan mengeluarkan reman ada Eric. Aku amat berharap PDRM akan bertindak dan hukum lahanat Pro PR ini sekerasnya agar semua pihak tidak lagi berani mengeluarkan kenyataan menghina agama orang lain. 

No comments:

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive