sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Friday, 30 May 2014

PESAWAT MH370 TIDAK BERAKHIR DI LAUTAN HINDI ?? #PRAY4MH370Kawasan Lautan Hindi di mana isyarat akustik dikesan dan pencarian dasar laut dilakukan, hari ini dianggap sebagai bukan lokasi pesawat MH370 berakhir.

Pusat Penyelaras Koordinasi Agensi Bersama Australia (JACC) menyatakan berdasarkan rumusan prosefional Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB), "kawasan itu boleh ditolak sebagai tempat berakhirnya MH370”.

"ATSB menasihatkan pencarian di kawasan berhampiran di mana isyarat akustik dikesan kini boleh dianggap selesai dan dalam rumusan profesionalnya, kawasan itu boleh ditolak sebagai tempat berakhirnya MH370," menurut JACC dalam satu kenyataan sebentar tadi.

Menurut JACC, Bluefin-21 sudah melengkapkan misi terakhir pencarian di kawasan berhampiran isyarat akustik dikesan pada awal April lalu oleh alat Towed Pinger Locator yang diturunkan kapal ADV Ocean Shield mengikut had kedalaman operasinya.

"Data yang dikumpul pada misi terakhir semalam sudah dianalisis. Hasilnya, JACC boleh menyatakan bahawa tiada tanda-tanda serpihan pesawat ditemui oleh Bluefin sejak ia menyertai usaha mencari itu," menurut JACC.

Sejak menyertai usaha mencari pesawat Boeing 777 milik Malaysia Airlines itu, Bluefin-21 sudah mencari di kawasan dasar laut seluas 850 kilometer persegi.

No comments:

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive