sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Saturday 10 October 2015

Dua Anggota Kastam Parah Cuba Dibunuh TontoPADANG BESAR, 9 Okt (Bernama) -- Dua anggota penguat kuasa kastam Padang Besar parah manakala seorang lagi cedera ringan apabila kenderaan mereka dirempuh sebuah kereta dipercayai milik tonto yang diupah penyeludup di Kilometer 24, Jalan Titi Tinggi-Padang Besar Jumaat pagi.

Pengarah Kastam Perlis, Kamaruddin Jaafar berkata kejadian berlaku kira-kira pukul 4.15 pagi.

"Ia menyebabkan anggota Mohd Safawi Rosdi, 27, yang duduk di bahagian belakang tercampak keluar manakala Mat Zohir Mohd Saad, 47, yang duduk di hadapan cedera parah di kepala. Kedua-duanya kini dalam keadaan kritikal.

"Pemandu Abdullah Ayob, 36, pula cedera di pipi dan dada," katanya semasa melawat ketiga-tiga anggota terbabit di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar.

Mohd Safawi kemudiannya dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah, di Alor Setar, Kedah.

Kamaruddin berkata anggota tersebut yang menaiki MPV Honda Odyssey sedang mengekori tiga kenderaan pikap Thai yang disyaki menyeludup rokok dan arak, yang menghala ke arah Kangar dari Padang Besar.

Satu pasukan lain mengekori jauh di belakang, katanya.

"Kereta mereka dirempuh sebanyak dua kali oleh kereta Proton Perdana tersebut sehingga menyebabkan ia terbabas dan melanggar sebuah pondok bas," tambahnya.

Kamaruddin berkata kereta Proton Perdana terbabit dilihat memecut ke arah Kangar.

Beliau berkata empat anggota kastam yang mengekori dari belakang memberi pertolongan kepada rakan-rakan mereka.

"Perbuatan tonto terbabit berupa cubaan membunuh kerana anggota kastam sebelum ini pernah menerima ugutan bunuh dari sindiket penyeludupan, namun hari ini mereka nekad melakukannya sehingga anggota-anggota saya cedera parah.

"Namun tindakan tonto tidak melemahkan semangat kami untuk terus melaksanakan amanah dan tanggungjawab dalam membanteras kegiatan yang menyalahi undang-undang," katanya.

Kamaruddin berkata pihaknya telah menyerah kepada pihak polis untuk menyiasat.

Ketua Polis Daerah Padang Besar, Supt Rizani Che Ismail berkata satu pasukan khas telah ditubuhkan bagi menjejaki pelakunya.

-- BERNAMA

No comments:

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive