sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Tuesday 20 October 2015

FIFA Kena Siasat FAM - TMJTUNKU Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menggesa Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) supaya menyiasat Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) kerana mendakwa badan tersebut gagal menangani korupsi dan menyimpan pendapatan hasil penyiaran.

Menurut Reuters, Tunku Ismail berkata, FAM juga patut dipersalahkan apabila ranking pasukan bola sepak negara jatuh ke tangga ke-171 selepas kalah kepada UAE 10-10 bulan lepas.

"Mungkin Fifa perlu soal-siasat FAM," dipetik kata Tunku Ismail kepada Reuters.

Tunku Ismail memberitahu, tiada siapa yang berminat untuk bergerak ke hadapan atau membawa bola sepak ke tahap yang lebih tinggi.

"Semuanya untuk kepentingan mereka sendiri dan kedudukan. Sebahagian besar kelab-kelab dikendalikan oleh ahli politik dan mereka semua mahu bermain dengan selamat," kata Tunku Ismail.

Januari lalu, FAM mengikat perjanjian 15 tahun dengan MP & Silva dan syarikat tersebut komited untuk memberi dana sekurang-kurangnya RM1.2 bilion ringgit ke dalam persatuan itu.

Perjanjian itu juga akan dapat melihat liga diswastakan musim depan.

Tunku Ismail berkata, rundingan masih diteruskan antara kelab, MP & Silva dan FAM tentang bagaimana wang itu akan diagihkan tetapi tidak berpuas hati dengan apa yang telah dicadangkan.

"Sepatutnya dalam setiap liga di dunia setiap kelab yang mengambil bahagian harus mempunyai 90-95 peratus daripada hak penyiaran yang akan membantu mereka untuk mempunyai projek pembangunan belia mereka sendiri, menambah baik infrastruktur dan mempunyai pasukan yang berkualiti," katanya.

"Tetapi masalahnya ialah FAM hanya memberikan 22 peratus kepada pasukan-pasukan, sehingga setiap pasukan hanya akan mendapat 1 juta ringgit, manakala FAM menikmati sebahagian daripada 47 juta.

"Sepatutnya, ia perlu diberikan kepada kelab. Apa yang FAM lakukan pada dasarnya mencuri wang dari kelab dan dunia perlu tahu bahawa. Ia adalah salah." tambah Tunku Ismail.

Tunku Ismail berkata, bantahan beliau ke atas FAM yang dikongsi di media sosial, telah menerima sokongan yang sedikit daripada rakan-rakan presiden kelab dan beliau menyalahkan jurang generasi dan kesungguhan mereka untuk mengekalkan status quo.

Beliau menggesa peminat untuk memboikot perlawanan di seluruh negara jika mereka mahu memberi kesan kepada pihak berkuasa.

"Kejahilan adalah kunci kepada huru-hara. Jika anda mengabaikan sesuatu dan tidak berminat untuk memperbaikinya maka kita selamanya akan menjadi seperti diri kita pada hari ini, " kata Tunku Ismail.

"Jika ahli presiden FAM dan semua Exco (jawatankuasa eksekutif) benar-benar mempunyai kepentingan dan niat yang baik untuk meningkatkan bola sepak Malaysia maka mereka harus melakukan sesuatu mengenainya. Jika tidak, saya rasa mereka tidak perlu ada kerana anda (FAM) memberikan Malaysia nama yang buruk." akhiri beliau.

No comments:

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive