sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Monday, 21 March 2016

Cadangan Mukhriz Bina Airport Kulim Akan Terlaksana


Cadangan salah satu dari 6 Projek Mega Oleh Mantan Menteri Besar Kedah, Dato Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir dahulu akan terlaksana apabila Perdana Menteri dikatakan bersetuju untuk pelaksanaan projek itu. 

Perkara itu digunapakai oleh Menteri Besar yang baru dan beliau mengesahkan Perdana Menteri sudah memberi lampu hijau. Cadangan oleh Dato Seri Mukhriz untuk memajukan Kedah itu adalah terbaik. 

Untuk maklumat Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim atau KXP dicetuskan oleh Mantan Menteri Besar Kedah dalam Bajet Kedah 2014 dan terus dibawa ke Bajet 2015 untuk mendapat kelulusan Perdana Menteri. 


Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim atau KXP

Walaupun Negeri Kedah sudah mempunyai dua lapangan terbang iaitu Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Alor Setar dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, namun pembinaan lapangan terbang ketiga ini dilihat amat penting untuk memainkan peranan sebagai pintu masuk dan keluar aktiviti perdagangan wilayah utara. Ini dikuatkan lagi dengan justifikasi yang diterima ramai.


Kesesakan trafik di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang diakui akan menjadi lebih kritikal dalam masa beberapa tahun lagi. Ini disokong lagi dengan hujah bahawa Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang bakal mengalami pertumbuhan semakin pesat dalam masa tiga tahun akan datang dalam hal pengendalian penumpang. Maka ianya semakin kurang mampu untuk memainkan peranan sebagai lapangan terbang bagi pengangkutan kargo. Peranan inilah yang akan diambilalih oleh KXP.

Keperluan membina lapangan terbang antarabangsa yang mempunyai dua landasan bagi memudahkan pergerakan ketibaan dan pelepasan serta kemudahan kawalan trafik tidak dapat dipertingkatkan di mana-mana lapangan terbang berdekatan. Maka sekali lagi, fakta ini menjadi justifikasi utama kebolehwujudan KXP. Kebanyakan penerbangan tambang murah sentiasa memberi penekanan kepada operasi pantas apabila tiba di sesuatu destinasi. Justeru, dua landasan berkembar yang dirancang untuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim dapat menarik syarikat tambang murah dengan serta-merta, malah diharap akan ada syarikat penerbangan tambang murah domestik dan antarabangsa yang akan menjadikan KXP sebagai hub operasi bagi rantau ini.

Ahmad Bashah Mengesahkan Perdana Menteri telah bersetuju No comments:

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive