sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Thursday, 29 August 2013

PANAS SIDANG DUN KEDAH !!! ADUN PAS TOLAK UNDANG UNDANG BANTERAS SYIAH DI KEDAH ?? APA DAH JADI PAS NIH !!! @MukhrizMahathir #KedahAmanMakmurKetegasan Kerajaan BN Kedah untuk membanteras gejala penyebaran fahaman Syiah di Kedah wajar dipuji apabila usul membanteras fahaman berkenaan dibentang didalam sidang Dun Kedah semalam..

Disini timbul persoalan kenapa pihak pembangkang khususnya Pas menolak enakmen untuk membanteras gejala Syiah di kedah..Jika Pas betul betul menentang Syiah, kenapa tidak menyokong undang undang baru tersebut ??

Adakah Pas melihat undang undang banteras Syiah berkenaan adalah satu ancaman kepada Pas?? Jika benar satu ancaman, dicadangkan agar Majlis Agama Islam Kedah mewujudkan 1 pasukan khas untuk memantau pergerakkan pemimpin pemimpin Pas..

Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah telah meluluskan satu undang-undang di bawah Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Kedah bagi membolehkan penguatkuasaan diijalankan untuk membanteras ajaran Syiah di negeri ini.

Keputusan itu dibuat menerusi undian pada hari ketiga Persidangan DUN Kedah Ke-13 di sini semalam setelah Pihak pembangkang secara prisip tidak bersetuju dengan pindaan enakmen tersebut.

Menteri Besar, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir berkata, dalam undian berbelah bahagi yang difahamkan kali pertama dalam DUN Kedah itu, sebanyak 21 wakil rakyat menyokong usul supaya enakmen tersebut diluluskan manakala sembilan membantah, empat berkecuali dan dua orang tidak mengundi.

"Maka isu Syiah telah diselesaikan di peringkat DUN Kedah kerana sekarang kita mempunyai enakmen membenarkan pihak berkuasa menguatkuasakan undang-undang yang semata-mata diwujudkan untuk membanteras penyebaran fahaman Syiah," katanya kepada pemberita selepas persidangan DUN Kedah malam tadi.

Persidangan selama tiga hari berakhir pukul 10.45 malam itu merupakan ujian pertama dihadapi Mukhriz sebagai Menteri Besar Kedah. - UTUSAN ONLINE

dari BLOG MTK 

No comments:

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive