sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Saturday, 22 December 2012

PANAS !!! KONFLIK ISU AIR KEDAH - PENANG MAKIN MERUNCING !!! #TUKARKEDAHNampaknya isu air diantara Kedah dan Pulau Pinang menjadi semakin panas. Kerajaan Negeri Kedah yang sememangnya tengah nazak sekarang ni, tak sudah-sudah mencari alasan untuk Kerajaan Negeri Pulau Pinang membayar air yang di bekalkan oleh Kedah.

Minggu lepas, Kerajaan Negeri Kedah Exco Kajian Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga Jawatankuasa Pengerusi, Datuk Phahrolrazi Zawawi, berkata kerajaan Pulau Pinang perlu mula membayar untuk bekalan air yang mentah ia menerima dari Kedah: "Apa sahaja yang berlaku, Pulau Pinang mesti membayar untuk mentah air dari Kedah. "

Beliau juga berkata bahawa pimpinan PAS, Kerajaan Negeri Kedah akan mengunakan semua saluran, termasuk mendapatkan bantuan daripada Kerajaan Persekutuan untuk memastikan cadangan bayar bekalan air dipatuhi, Pulau Pinang.

Phahrolrazi menegaskan bahawa kerajaan negeri Kedah telah membelanjakan berjuta-juta untuk mengekalkan dan memulihara kawasan tadahan air, untuk memastikan bahawa air mentah yang dibekalkan ke Pulau Pinang adalah bersih dan tidak tercemar. Dalam nada menyindir, beliau menegaskan bahawa ia adalah tentang masa Kedah diberi ganjaran untuk pengorbanan yang dibuat.

"Ini bukan kes untuk Pulau Pinang saja, di mana kerajaan negeri boleh mengunakan sumber semula jadi mereka untuk tujuan pembangunan dan perindustrian," Datuk Phahrulrazi tambahnya lagi, sudah pasti merujuk kepada pembangunan berleluasa di Pulau Pinang di bawah DAP.

Lebih di Pulau Pinang, ia adalah satu senario yang berbeza untuk Lim Guan Eng&Co Seperti biasa, ketua menteri yang sombong tu, cuba untuk membuat kontroversi dalam gaya tipikal: dengan menyalahkan orang lain kecuali pentadbiran sendiri:

"Saya percaya kekeliruan ini timbul daripada pegawai-pegawai di Kedah dan saya akan membiarkan Kedah menyelesaikannya sendiri."

Guan Eng turut menambah Sungai Muda juga mengalir melalui Pulau Pinang dan secara teknikalnya, Pulau Pinang mengunakan sumber sendiri. Jadi ia tak berhak dibayar.

Kenyataan Guan Eng ini disokong oleh Bekalan Air Pulau Pinang Corporation general manager, Jaseni Maidinsa, beliau telah dimaklumkan kerajaan negeri Kedah bahawa Pulau Pinang tidak akan membayar apa-apa bayaran untuk menggunakan air mentah dari Sungai Muda, yang juga mengalir melalui Pulau Pinang.

Dalam bahasa yang mudah: Pulau Pinang tidak mahu membayar satu sen pun.

Semua ini berpunca semasa pembentangan Bajet Kedah 2013, Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak dijangka mengenakan Pulau Pinang RM20 juta setiap tahun, untuk kegunaan air mentah dari Kedah. Bayaran ini akan menjadi penting bagi Kedah untuk menjalankan projek-projek pembangunan untuk rakyat negeri utara itu.

Seserius mana isu ini?

Kesediaan kerajaan negeri Kedah untuk meminta bantuan daripada Kerajaan Persekutuan, menunjukkan bahawa pentadbiran mereka benar-benar serius untuk meminta wang dari kerajaan Negeri Pulau Pinang.


Namun hingga ke saat ini, Mc tak nampak akan ada persefahaman dan kerjasama yang boleh dicapai, diantara kedua kerajaan negeri ni.


Setakat sekarang ni, apa yang dihidangkan, hanyalah pergeseran antara MB dan exco kedua-dua negeri.

Perkembangan mutakhir ini sebenarnya menguntungkan UMNO/BN, kerana ia menunjukan betapa tidak sefahamannya kedua Kerajaan Negeri yang ditadbir oleh Pakatan.

Berapa lama Pas dan Dap boleh berlakon? Kononnya satu kumpulan, bila tiba kes macam ni, barulah kita lihat rupa sebenar, antara kedua-duanya!!

Macam ni nak tadbir Malaysia? adehh.. yakin ke?

No comments:

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive