sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Wednesday, 19 November 2014

#SidangDunKedah : Kerajaan Berhasrat Bina Lebih Banyak Rumah Mampu Milik - Exco PerumahanKerajaan Hasrat Bina Lebih Banyak Rumah Mampu Milik..

Pergulungan Adun Kuala Nerang.

Kerajaan Negeri mensasarkan 6 ribu unit rumah mampu milik dibina setiap tahun. Hinggalah hasrat atau matlamat kerajaan negeri iaitu sebanyak 40 ribu buah rumah dibina di negeri Kedah.

Kerajaan Kedah telah dipersetujui untuk melaksanakan projek perumahan awam 1 Malaysia (PPA1M) yang pertama di negeri ini. Ini hasil perbincangan YAB MB Kedah dengan kerajaan pusat.

Malahan kerajaan pusat sudah pun meluluskan perumahan tersebut, hasilnya PPA1M akan dibina Bukit Pinang.

YB Badrol juga menyentuh perkara berkaitan dengan flat Seri Gemilang. Kerja memperbaiki dan lanskap. Bila ianya siap, ianya bakal berwajah berwajah baru.

Bercakap tentang dasar perumahan negeri. Kerajaan negeri lebih memberi penekanan terhadap rumah mampu milik. Ini kerana kerajaan banyak membina rumah seperti ini untuk keperluan asas rakyat.


Kerajaan Kedah juga menukarkan nama rumah. Supaya ianya kedengaran lebih mesra rakyat dan sedap didengar.

kos rendah - rumah kasih rakyat

kos sederhana - rumah aman kedah

Apakah ada kesan gst terhadap harga rumah?

Jawab Adun Kuala Nerang..

Kenaikannya dijangkaannya hanya 2-3% saja pada harga rumah. Kalau naik lebih dari itu..tentu ia datang daripada pemaju sendiri.

4 comments:

Anonymous said...

Harapnya YAB DS Mukhriz juga membuka peluang pelaburan besaran/kecilan dari DUNIA ISLAM OIC bagi projek Bandaraya Sains Perubatan Kedah, serta penglibatan SAINTIS-SAINTIS Islam dlm industri perubatan Islam yg, juga mesti diPERKEMBANGkan dgn. mat AGRESIF, bukan hanya dari Barat dan juga ASEAN - yg. diDOMINASI negara-negara Bukan Islam! Kan Kedah adalah NEGERI ISLAM yg. kuat. Maka, juga tolong pastikan penyiasatan terperinci yg. pelaburan dari Barat-ASEAN, tiada kaitan dgn. mana-mana pemegang saham atau merupakan penyokong kuat Zionis-JAHANAM terutamanya Empayar Rockefeller dan Rothschild - yg. terlibat dgn. besar dlm industri perubatan multinasional cthnya. L'Oreal dan Sanofi Pasteur/Merck (yg. sekrg. disyaki mahu mengeluarkan Vaccine Denggi besaran, yg. mencurigakan, disyaki boleh menyebabkan kemandulan).

Dan harapnya, tolong pastikan setiap Tanah Rizab Melayu diTEBUS dan diTUBUHkan yg. baru, terutamanya utk. bina lebih banyak rumah kos rendah/sederhana/tapak perniagaan utk. BUMIPUTERA Islam/Melayu - dan lebih banyak asrama-asrama TRANSIT-kos rendah, termasuk asrama-asrama ISLAM wanita/lelaki yg. CANGGIH, SELAMAT dan SELESA; di setiap ceruk bandar di Kedah; utk- pelajar/pekerja/keluarga miskin/sederhana terutamanya yg. dari luar bandar.

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Dan tolong pastikan mana-mana kwsn. perumahan kos rendah/mampu milik TIDAK boleh disewa atau dijual kpd. warga asing; dan kalau milik Bumiputera, tidak boleh dijual kpd. Pendatang, kerana ini diSUBSIDI khas oleh K'jaan pd. kaum Bumiputera/rakyat Malaysia (boleh dianggap jenayah PENIPUAN) - kalau tidak habis kwsn perumahan tersebut didominasi pekerja asing atau harga sewa akan naik, termasuk yg. BIADAP pd. budaya ISLAM/Melayu, termasuk yg. asyik pengotor, jumlah penyewa berkumpulan beramai-ramai, suka melepak kat luar, atau mabuk ( lepas tu, berberbunuhan sesama sendiri)! Ini juga MO licik si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM utk. MENGHALAU Bumiputera Islam/Melayu dari kwsn, perumahan tersebut!

Lihatlah PENDERITAAN kaum BUMIPUTERA akibat PENIPUAN ini - lihat di Lihat di - http://www.utusan.com.my/berita/nasional/flat-myanmar-resahkan-penduduk-1.24106 ,
Flat Myanmar’ resahkan penduduk, 13 November 2014!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

SELAMATkan negeri JELAPANG PADI KEDAH ni – jadikan kpg-kpg SAWAH PADI Islam/Melayu sbg. TANAH RIZAB MELAYU dgn. SEGERA! Kem. PERTANIAN PERSEKUTUAN harus ambil alih dan bantu PESAWAH PADI kita yg. amat MALANG ini di KEDAH ni! Dan mana UMNO/PEMUDA UMNO KEDAH - TIDOQkah?!

Lihat PESAWAH Padi BUMIPUTERA Islam/Melayu kita di KEDAH sedang mengalami KEROSAKAN padi tiba-tiba– ini mesti diSIASAT dgn. segera! Lihat di - http://www.utusan.com.my/berita/nasional/200-pesawah-hadapi-masalah-serangan-karah-padi-1.27661, 22 November 2014:

ROSLI Ahmad (kanan) dan Abdul Rahman Ahmad menunjukkan padi rosak tangkai dan berhampas di Merbok, Sngai Petani, Kedah, semalam. – Utusan/Abd RAZAK OSMAN

SUNGAI PETANI 21 Nov. – Kira-kira 200 pesawah di beberapa buah kampung di Merbok dekat sini, diancam kerugian setelah tanaman padi yang bakal dituai dalam tempoh 20 hari lagi diserang penyakit karah padi.

Antara petani yang terlibat ialah pesawah di Kampung Sungai Baru, Tempoyak, Hutan Gelam, Batu Hampar, Pengkalan Bujang, Jilid 4, Jilid 5 dan lain-lain kawasan.
Seorang petani di Jilid 5 Merbok, Hashim Halim, 63, berkata, pendapatannya pada musim ini pasti terjejas dengan penyakit yang melanda padi di sawahnya itu.

“Saya bergantung pendapatan dengan hasil kerja sawah sahaja dan saya hairan tiba-tiba pokok padi diserang penyakit, tangkai jadi kering dan penyakit ini merebak dengan cepat. Banyak batang padi kering di hujung tetapi buah padi tidak berisi lagi,” katanya ketika ditemui hari ini.

Menurutnya, apabila pokok padi di¬serang penyakit, ramai pesawah terpaksa menanggung kerugian kerana upah jentera membajak dan kos benih padi masih belum dilunaskan kerana mereka menunggu hasil padi pada musim ini.

“Sepatutnya dalam tempoh 20 hari lagi kami akan menuai padi, namun kami hampa kerana pokok padi diserang penyakit,” ujarnya.
Seorang lagi pesawah, Abdul Hamid Ismail, 60, dari Kampung Hutan Gelam berkata, ramai petani tidak dapat memastikan jenis penyakit itu tetapi masing-masing percaya ia adalah karah padi.

“Pelbagai jenis racun telah digunakan tetapi serangan penyakit ini terus mere¬bak. Ini merupakan kali pertama saya menghadapi masalah ini dan saya sangat sedih,” katanya.
Dalam pada itu, Ketua Unit 5 Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kampung Sungai Baru, Zakaria Sahara, 59, berkata, padi yang diserang penyakit tidak dapat dijual kerana pengilang tidak akan membeli padi yanmempunyai masalah. “Saya sendiri membeli tiga jenis racun pada musim ini tetapi nampak¬nya tidak juga memberi sebarang hasil, pokok padi rosak dan buahnya menjadi hampas,” katanya.

Sehubungan itu, Zakaria mera¬yu PPK dan Jabatan Pertanian Daerah Kuala Muda mengambil langkah segera bagi mengelakkan kejadian sama berulang pada musim tanaman akan datang.

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Aku syaki ada perancangan paling LICIK utk. MENGHAPUSkan kpg-kpg. SAWAH PADI pusaka nenek moyang kita, di seluruh Tanah Melayu ni oleh si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM dan TUAN Barat/ZIONISnya – dgn. cara menyebarkan BENIH/BAJA/RACUN ULAT (Pesticides) GENETIK (GMO), yg. boleh menyebabkan padi MUSNAH akibat pembiakan-tidak-terkawal “Superweed/Superbug“ serta toxin yg. boleh menyebabkan penyakit KANSER dsbnya. Di India cthnya, hampir 300, 000 petani INDIA MISKIN telah membunuh diri akibat penggunaan BENIH/BAJA/RACUN ULAT GMO yg. MAHAL ini – dan mereka juga akhirnya yg. terpaksa MEMAJAK tanah pd. Tuan Tanah-Ceti kaya yg. terus MERAMPAS tanah mereka, apabila tidak dpt. membayar balik hutang bila tanaman rosak - Lihat di http://www.globalresearch.ca/monsantos-gmo-creations-caused-291000-suicides-in-india/5414521 , Monsanto’s GMO Creations Caused 291,000 Suicides in India, Indian Farmers Facing Debt, Reliance on GMOs, By Mike Barrett, Global Research, November 17, 2014, Natural Society; dan di - http://www.globalresearch.ca/former-pro-gmo-biotech-scientist-admits-gmos-arent-safe-refutes-claims-by-monsanto/5410850 , Former Pro-GMO Biotech Scientist Admits GMOs Aren’t Safe, Refutes Claims by Monsanto, By Christina Sarich, Global Research, October 30, 2014, Natural Society!

Aku masih ingat lagi bagaimana kpg. halaman nenek moyang aku yg. begitu indah dgn. sawah padi di P. Pinang, diJAHANAMKan si PENDATANG KAPIRDAJAL, dgn. MO membeli tanah sawah seorg. penduduk kpg. miskin; lepas tu bina kilang yg. keluaqkan sisa kimia yg. turut hancoqkan akhirnya, seluruh tanah sawah kat kpg. tu. Maka, jenerasi muda pun terus BERHIJRAH kat bandaq dan kaum PENDATANG terus beli dua pertiga kpg. - itulah cara mereka MENJAHANAMkan kpg-kpg PUSAKA BUMIPUTERA Islam/Melayu. Masa tu, manalah nenek moyang kita nak tahu komplen - apalagi org. miskin dan tak bersekolah akibat diPIJAK si PENJAJAH British/Zionis-KEPARAT!

Nasib baik tanah nenek moyang kami tu belum diGADAI - walau ada saudara mara yg. TAMAK nak jual; sebab itu kpg-kpg SAWAH PADI Islam/Melayu PUSAKA nenek moyang kita yg. amat bernilai ini, mesti dijadikan Tanah Rizab Melayu SEGERA!

Makcik Sambal Belacan.

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive