sahabat-sahabat APJ

t.kasih sahabat-sahabat,jom follow

Saturday, 26 April 2014

WOW !! AKTA PERHIMPUNAN AMAN 2012 DI BAKUL SAMPAHKAN ?? @NajibRazakMana mana ada negara dalam dunia yang tidak menguatkuasa undang-undangnya? Semua warganegara wajib mematuhi undang-undang yang dibuat. Jika tidak negara tidak akan dihormati. Patutnya kita menguatkuasakan undang undang secara total demi untuk menjamin keselamatan negara dan mendisiplinkan rakyat supaya lebih menghormati undang undang yang digubal.

Tapi di Malaysia lain pula halnya apabila Mahkamah hari ini membebaskan Nik Nazmi atas tuduhan menganjurkan perhimpunan haram dan gagal menyerahkan notis seperti mana yang dikehendaki.

Mengikut kata Hakim yang membebaskan Nik Nazmi, POLIS BOLEH MENGENAKAN SEKATAN KEATAS HIMPUNAN TETAPI TIDAK BOLEH MENGAMBIL TINDAKAN TERHADAP PENGANJUR ATAU PESERTA HIMPUNAN YANG TIDAK MEMATUHINYA.

Apa maksud kata kata diatas tu? Kalau dari apa yang kita faham, peserta atau penganjur boleh melakukan rusuhan semasa himpunan dan pihak polis tidak boleh mengambil apa apa tindakan. Wow.. bahaya ni!

Hakim Mahkamah Rayuan yang membebaskan Nik Nazmi ni juga dulu pernah menjadi calon PAS, adakah ada apa-apa hubungkait diantara perkara ini dengan pembebasan Nik Nazmi?

Bila terjadinya hakim berat sebelah sebegini, ia menunjukan Peguam Negara gagal memainkan peranan dalam memastikan undang-undang yang dikuatkuasakan berjalan dengan sempurna dan pemilihan hakim mahkamah juga lihat seperti tangkap muat.

Menteri yang bertanggungjawab perlu melihat perkara ini dengan serius dan mengambil berat akan perkara pemilihan hakim mahkamah, jangan main campak siapa yang dirasakan bagus, patutnya kena selidik latar belakang hakim tersebut, apa track record sepanjang kehidupan mereka, bukan hanya dari segi penglibatan dalam penghakiman semata mata.

No comments:

POSTING PALING HOT

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive